Українці в Угорщині вперше провели запусти перед Великим постом

Читай також

        Українці в Угорщині вперше провели запусти перед Великим постом

        Конкурси українських пісень, різноманітні ігри, українські танці та банси такими були перші запусти перед Великим постом  в українській парафі Покрову Богородиці в Будапешті 

        У Сиропусну неділю день розпочався з Божественної Літургії в храмі Святого Флоріана, в якому українці в Угорщині збираються на богослужіння. На завершення молитви о. Дам’ян Габорій, священик для української громади, прочитав звернення Синоду Єпископів УГКЦ з нагоди початку Великого посту. А відтак було здійснено обряд прощення між парафіянами, в якому присутні в церкві мали нагоду перепросити одне одного.

        Друга частина дня відбулася в Українському  домі, де на всіх чекала святкова програма. Захід розпочався з молитви, після якої священик розповів присутнім про масляну, яка популярна в Центральній та Східній Україні і прийшла до нас з російської традиції.

        Натомість справжньою українською традицією є запусти, яку започаткували ще наші предки перед початком Великого посту. Ця практика в нашому народі була виплекана віками і допомагала українцям благоговійно війти у Великий піст. Запусти – час, коли українці востаннє гуляли і забавлялися перед Великим постом, – о. Дам’ян Габорій

        Отець Дам’ян подякував організаторам української забави: керівнику гуртка «Калина Червона» (який діє при Державному українському самоврядуванні в Угорщині) Вікторії Петровській, а також ведучим святкової забави Втерковській Марії, катехитці при українській парафії, та Дячок Вірі, секретарю пасторальної ради при парафії.

        Цього вечора відбулися конкурси українських пісень, загадки, різноманітні ігри для діточок і дорослих, українські танці, банси, дискотека. У перервах гості частувалися українськими варениками з картоплею та сиром. На завершення журі святкової програми Хортяні Ярослава, представник українців в Угорському парламенті, роздавала найактивнішим учасникам українського вечора різні призи та подарунки.

        За словами організаторів запустів, це вперше був проведений такий захід для української громади в Угорщині та відбувся за підтримки Державного самоврядування.

        Прес-служба УГКЦ в Угорщині

        За матеріалами: news.ugcc.ua

        Фото вгорі: torange.biz

        Читай також

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.